Selasa, 13 November 2012

Kek Lapis Kukus Marble....

Ha ni kek yang aku buat di kala aku amat bosan dan mengantukkkk....... Rasa mcm nak zzzz... Je.. Apa susah baiti oiii tidoo jerla.... Tapi bnyak lagi nak marking paper ni. Ha jadi cara nak ilangkn ngntuk ku ni... Ku godeh godehla en google... Cari resepi ..mala terjumpa la resepi ni... Kek marble lapis... Tgk bahan semua ada.. Per lagi ... Sambil layan citer seram kat tv3... Ku mulakan operasi hahahahahahah......

Resepi kek marble lapis / kek velvet versi kukus
sumber : DayangJack@DapurKu SaYang

Izinkan saya cnp yer... Saya budak baru belajar heheheheh....

Bahan bahannya:


bahan-bahan : (DJ menggunakan loyang 9" x 4.5" x 4.5")
5 biji telur A (dari peti ais)
250 g tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (diayak sebanyak 3 kali)
150 ml susu cair
180g gula halus
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar ovalette
1/4 sudu kecil garam
125 ml minyak jagung
perisa dan pewarna :
coklat mocha/coffee flavor atau pes oren + pewarna oren
pes pandan / pandan emulco
pes bluberi + pewarna ungu
pes strawberi / strawberry emulco + pewarna pink
perisa esen vanilla

Cara-cara :
Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Loyang digriskan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (boleh juga alaskan dengan kertas serap minyak).
Putarkan semua bahan di atas kecuali minyak dan perisa/pewarna hingga kembang dan gebu. Kemudian barulah dimasukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan dikacau sebati dengan senduk atau spatula.
Kemudian bahagikan adunan kepada 6 bahagian (disukat sama rata dengan cawan/bekas yang sama saiznya). 2 cawan dibiarkan kosong dan diberi sedikit esen vanilla. Selebihnya diwarnakan dan diberi perisa pandan, strawberi, bluberi, dan oren/coklat mocha/cofee (DJ menggunakan 1 sudu makan black cocoa + coffee flavor + 1 sudu makan air panas)
Kukus lapisan vanilla terlebih dahulu selama 7-10 minit. (gunakan api perlahan sahaja)
Kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan berwarna secara berselang seli dan kukus lagi selama lebih kurang 15-20 minit atau hingga dah tak cair. Dan disudahi dengan lapisan vanilla. (loyang ditutup dengan kertas foil supaya air wap tak menitik ke dalam kek). Kukuslah hingga betul-betul masak keseluruhannya (lebih kurang 1/2 jam)
Bila sudah masak, sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong.


Hhehehehe.... Siap sudah...... Nila hasilnya.... Termasuk airlak.... Sebab aku x tutup tpenutup pengukus tu..... Lenkali tutup tau.... Peringatan untuk aku sendrik huguhu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan