Jumaat, 16 November 2012

Oh.....PAVLOVA..... ;P

Pavlova...

Sapa yang tak tau akan keenakan kek ni... Walaupun agak manis...tapi bila serasikan dengan buah-buahan yang masam manis atas pavlova ini rasanya...betapa nikmatnya...tak dapat aku bayangkan.... Mmmm mmg sedapla hehehehhe .... Org lain x taula... Tapi kat tekak aku .... Memang sedaplaaaa...hhuhuhuhuhu... Walaupun luarannya nampak agak rapuh tapi dalamnya lembut seperti mashmallow ....cuma sikit manislaaa... Sapa- sapa yang ada diabetes tu kurang kurangkanlah makan kek yer hihi....
Gara- gara sukakan pavlova .. Maka aku mencarilah resepi di en google... Maklumla aku ni bukan kategori yang pandai memasak dan baking- baking ni... Aku tak gi mana2 kelas pun....Cuma belajar sikit- sikit dari hasil pembacaan....

Akhirnya, resepi yang menarik hatiku adalah dari blog MAT GEBU... Aku memang suka tengok blog mat gebu... Macam- macam hasil masakan yng mat gebu dah masak... Sungguh kagum... Izinkan saya copy yer.... Terima kasih

PAVLoVa
Sumber: matgebu@dapur tanpa sempadan

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 putih telur (mat guna telur gred A)
1 cawan gula halus (mat cedok keluar 2 camca teh)aku kurangkn setengah cawan..nak kurangkn manissss...
1 camca besar tepung jagung
1 camca teh cuka makan
1 camca teh esen vanilla
3/4 cawan non-dairy whipping cream, putar hingga kembang
Buah2an segar seperti stroberi, kiwi, peach, anggur, blueberry, raspberry dan mangga

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 180C, buat satu bulatan berukuran 9 inci pada kertas minyak. Kemudian terbalikkan kertas tadi dan alas kan pada loyang pembakar (gunakan bayang bulatan tadi sebagai ukuran pavlova nanti). Ketepikan.
Putar putih telur hingga berbuih, guna kelajuan tinggi, masukkan gula halus sedikit demi sedikit hingga habis dan terus putar hingga menjadi meringue yang kental dan berkilat. Ayak tepung jagung, kacau rata dengan spatula.
Masukkan esen vanilla dan cuka makan, gaul rata. Tuang atas kertas minyak tadi dan bentukkan seperti lingkaran pada kertas tadi. Bentukkan bulat dan tinggi sedikit, tak perlu kemas2 sangat.
Turun suhu oven pada 130C dan bakar pavlova selama 1 jam 20 minit, mat guna api atas dan bawah. Bila pavlova nampak pucat dan sedikit perang, matikan api oven, renggangkan sedikit pintunya dan biar pavlova sejuk sendiri dalam oven.
Bila sejuk, berhati2, alihkan pavlova tadi ke dalam pinggan sesuai. Putar non-dairy whipping cream hingga kembang dan kental (pastikan ia sejuk). Kemudian tuang dan ratakan atas pavlova tadi. Hias dengan buah2 segar seperti dalam gambar, hidangkan dan simpan dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan